duminică, 20 februarie 2011

Noua ordine. ( II )

    "Nici nu trebuie sa ma simt stinjenit. Merit respectul ce mi se cuvine, pina la urma!", isi spunea pritacul, trecind prin coridorul cladirii primariei cu peretii placati in furnir de lemn de nuc, de care stateau lipite ca paianjenii, surprinse de apritia lui, citeva functionare care  forfoteau prin primarie. Cobora in piata, unde era asteptat de taci, dupa discursul din balcon. Fara indicatiile lui, experimentul ar fi putut esua. Si nu era posibil! Nu si nu! Cu atitea televiziuni din toate colturile lumii, posibilitatea unui esec trebuia exclusa. Cu desavirsire! Ori, grija lui pentru detalii, forta intospectiei lui cit si priceperea lui in toate domeniile era recunoscuta. Introspecta tot ce-i iesea  in cale! Asa era. O stiau toti tacii, si erau mindri de el. Chiar si el era mindru de mindria lui.

                                                                                    *

      In asteptarea pritacului, din motive profesionale lesne de inteles. reporterii, cameramanii si ceilanti, adunati din toate colturile lumii, apucasera sa intre-n vorba, animati si curiosi de ce avea sa urmeze. Jaoponezi, laponezi, englezi, francezi, americani, taciturnezi...erau toti acolo, in cuget si simtire. Apucasera sa intre-n vorba, interesati de ce va urma, povestind una alta... Louis de Bergerac ii spunea Jhonny Wacker, ca si la Paris, problema tranportului in comun ajunsese o problema delicata, din moment ce, s-a ajuns in situatia in care, unei  femei gravide, cite un netot ezita sa-i ofere locul cuvenit. Si numai simtul civic al calatorilor, din ce in ce mai rar intilnit, il obliga sa fie respectuos.
      - Eeh! raspunse Jhonny Wacker, la noi in L.A, lucrurile stau putin altfel! Accentul se pune, zicea el, pe egalitatea dintre sexe! Bine, daca-i gravida biata femeie, e intrebata duios de ce mama dracului nu-si cumpara masina, daca nu-i convine inghesuiala! Asa, in general, n-ar fi mari probleme...Oricum, sunt chestii ce trebuie rezolvate. Reporterul Stocel Zgiianu, de la T.N.T. (Televiziunea Nationala Taciturniana), parea framintat si chiar asa era. Era victima unei dileme care-si va gasi rezolvarea chiar acolo in piata, daca, se intelege va fi o experienta reusita! Spunea celor doi, ca in marile orase ale Taciturniei, pe liniile de transport in comun, la ore de virf, sunt cazuri, deloc izolate cind, din cauza inghesuielii, o mare parte din  femei ramin  insarcinate!
      - Asa s-a ajuns aici, rosti Stocel Zgiianu. Suntem o tara de mamici si bebelusi! Acum, trebuie sa recunosc, zicea, ca eforturi sau facut si se mai fac! Sau inchis o multime de intreprinderi pentru aplatizarea orelor de virf, dar din inertie sau dorinta vie de socializare, tacii continua sa se inghesuie... Asta-i dilema! Tacura toti trei. Din primarie, pritacul pasea calm spre podiumul de unde urma sa conduca experimentul. O liniste solemna ivalui piata. Frunzele care fosneu incremenira in pozitia data, pasarile nu mai ciripeau, gizele si fluturii nu mai zburau, si chiar iarba se opri din crescut. Doar un mic incident, petrecut la trei strazi distanta, trecu neobservat. Lui Ciormes  Frecau, o tigla de la etajul 10 ii cazu in cap si, de spaima muri pe loc.Pe certificatul de deces dignosticul era clar - I.N.S. (iesire naturala din sistem).
                                                                Urma sa vorbeasca pritacul!




                                                                                           Ben Ungar.