joi, 10 februarie 2011

Clepsidra.

    - Apa trebuie sa fiarba! Numai atunci pui oul! Bine, ii raspund, pa, pa, si pleaca grabita la scoala. Aici incepe problema. Imi place oul numai fiert moale. Pentru asta, arsenalul de aparate din bucatarie, are in dotare o clepsidra micuta, cu scopul bine determinat si conditia sa-i dau atentia cuvenita,ca sa-mi indeplineasca dorinta; oul sa fie cum mi-l doresc. Dupa operatiile pregatitoare, asez clepsidra pe masa, si, cu barbia sprijinita in palme, aplecat la nivelul ei, incep s-o urmaresc atent.
      Ce nascocire rafinata! La inceputurile omenirii, cind nu eram asa grabiti, timpul nu era la mare pret. Ajungea un bat infipt in pamint si umbra lui, proiectata de soare, arata oamenilor cind e timpul sa vineze, sa manince, stiu eu...Ne-au trebuit milenii poate sa ajugem la dragalasenia din fata mea cu pretentiile unui mic Cronos.
     Astazi, lucrurile stau cu totul altfel. Timpul trebuie masurat exact, ne grabim; avem activitati precise. Economisim secunde, mili, micro, nanosecunde. Ne grabim al naibii de tare. Important e ca nu stim spre ce ne indreptam atit de infrigurati. Privind-o, simteam cum ma impinge in alte dimensiuni. De fapt, imi ziceam, fiecare din noi purtam ca vrem sau nu, o clepsidra ifasurata in corpul nostru. Suntem oameni - clepsidra. Sub forma firava a firicelului de nisip timpul nostru se scurge. Odata, fireste se va termina si, odata cu el si noi. Daca ceva ar trbui sa ne faca fericiti, ar fi faptul ca nu stim cit nisip ne-a mai ramas, si ca fiecare firicel ar trebui trait intens. Si frumos. Fiecare dintre noi e liber sa-si aleaga cum sa-si traiasca timpul din noi. Dar... exista un dar aici.
      Accidental, ajungem, nu toti, pe masa unui medic, singurul calificat sa-ti vada clepsidra din tine. Ochiul format al unui specialist poate aprecia cit nisip ti-a mai ramas. Esti trezit brutal la realitate, initial o refuzi pina cind timpul te obliga cu blindete la resemnare. Incepi sa percepi totul altfel, sa redimensionezi tot, sa dai orei valentele unei saptamini, a unei luni, a unui an...

                                                                                  *

       S-a terminat nisipul din micuta clepsidra. Cu oul pus la fiert, se pot bate cuie. Un lucru bine facut, Ben, mi-am zis.





                                                                                                  Ben Ungar. 12:45.